Сăutare:profesor de istorie:
FOTO | Ambasadele României și a Republicii Moldova în Italia au organizat, în colaborare, o conferință despre dezinformare în contextul referendumului de aderare la UE
Ambasada României în Italia, în parteneriat cu Ambasada Republicii Moldova în Italia, a organizat, la 16 octombrie, conferința cu titlul „Extinderea UE către Est. Dezinformare în contextul referendumului…
-
18 Octombrie 08:37
INTERVIU | Istoricul Sergiu Musteață: „Moscova ne privește în continuare ca pe o zonă marginală a imperiului pe care l-a avut. Acum este clar de ce speculează pe seama identității și de ce încearcă să combată integrarea europeană” (Audio)
„Suntem restanțieri la educație”, a declarat istoricul Sergiu Musteață în cadrul unui interviu pentru Radio Chișinău, prilejuit de marcarea, astăzi, 27 august, a Zilei Independenței Republicii…
-
27 August 12:43
Efectele Operațiunii Iași-Chișinău la 80 de ani distanță. Dezbatere IPN
Luna aceasta se împlinesc 80 de ani de la încheierea uneia dintre cele mai importante operațiuni militare din cadrul celui de-al Doilea Război Mondial – Operațiunea Iași Chișinău. Pentru societatea…
-
12 August 13:32
FOTO | Cărturarul român Avva Paul Mihail este comemorat la Biblioteca Națională printr-o expoziție de cărți vechi și manuscrise ale teologului
Teologul, memoralistul și istoricul român Avva Paul Mihail este comemorat la Biblioteca Națională a Republicii Moldova la treizeci de ani de la trecerea în neființă. Biblioteca Națională invită…
-
16 Iunie 15:32
Conferința publică ”Tratatul de la Trianon - consecințe geopolitice, juridice și naționale”, organizată pe 4 iunie de ICR Mihai Eminescu la Chișinău
Pentru a marca Ziua Tratatului de la Trianon, stabilită prin Legea nr. 256 din 18 noiembrie 2020 la data de 4 iunie, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, în colaborare cu Universitatea…
-
30 Mai 12:58
FOTO | Gala Premiilor Patrimoniului Cultural - ediția 2024. Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău a înmânat premiul pentru Cercetare
Gala Premiilor Patrimoniului Cultural a avut loc la Chișinău, în contextul Zilei Internaționale a Monumentelor și Siturilor. În total, au fost oferite șapte premii promotorilor patrimoniului cultural.
-
19 Aprilie 13:33
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău va acorda „Premiul pentru Cercetare” la Gala Premiilor Patrimoniului Cultural - ediția 2024
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău sprijină organizarea primei ediții a Galei Premiilor Patrimoniului Cultural, prin acordarea Premiului Institutului Cultural Român „Mihai…
-
16 Aprilie 15:32
165 de ani de la Unirea Principatelor - eveniment crucial pentru formarea statului unitar român și importanța sa pentru destinul Basarabiei
În contextul aniversării celor 165 de ani de la Unirea Principatelor Române, marcată la 24 ianuarie 2024, la Chișinău a fost organizată o conferință publică, intitulată ”165 de ani de la …
-
23 Ianuarie 11:07
Ziua Națională a Culturii | Biblioteca Națională a Republicii Moldova va lansa Calendarul Național 2024. Ce personalități notorii se vor regăsi
În cadrul suitei de evenimente prilejuite de celebrarea Zilei Naționale a Culturii, Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează lansarea Calendarului Național 2024.
-
14 Ianuarie 09:10
MALURI DE PRUT | Istoricul Sergiu Musteață: Cea mai mare greșeală a multor state post-sovietice este că nu și-au creat o viziune de dezvoltare a suveranității și asigurare a independenței față de Rusia (Audio)
Republica Moldova și România ar putea lua exemplul Germaniei și Poloniei, care au creat programe și manuale comune de istorie, susține Sergiu Musteață, doctor habilitat în istorie, profesor universitar,…
-
29 Octombrie 2023 08:45
Analiză. Va intra America în război ca să apere Israelul?
Statele Unite ar putea să recurgă la atacuri aeriene limitate împotriva pozițiilor grupării Hezbollah din Liban în cazul în care mișcarea islamistă va deschide un nou front împotriva Israelului,…
-
24 Octombrie 2023 08:45
Istoricul Adrian Cioroianu: Eu mă bucur că s-a luat decizia de a fi adoptată limba română ca limbă oficială în Republica Moldova (Audio)
De Ziua Limbii Române, profesorul Adrian Cioroianu, istoric, scriitor, diplomat a salutat decizia oficializării denumirii limbii române în R. Moldova și a transmis un mesaj de felicitare pentru ascultătorii…
-
31 August 2023 14:51
OAMENII CETĂȚII | La Chișinău va fi instalat monumentul Reginei Maria a României, în fața Liceului „Gheorghe Asachi”. Lucia Argint, profesor de istorie: Este un monument de importanță națională (Audio)
La Chișinău va fi instalat monumentul Reginei Maria a României, în fața Liceului „Gheorghe Asachi”, instituție care în perioada interbelică a activat Liceul de Fete „Regina Maria”. Am evocat…
-
20 August 2023 09:10
Prețul și efectele Independenței. Studiu comparativ (1877 vs. 1991)
Republica Moldova se află în prejma aniversării a 32-a a Independenței. Cât de calitativă a fost independența în tot acest timp, care sunt realizările și problemele societății moldovenești…
-
14 August 2023 15:38
Statuetă antropomorfă masculină, găsită la Glinjeni
O statuetă antropomorfă de lut ars a fost găsită la Glinjeni, raionul Fălești. Directorul Agenției Naționale Arheologice, Vlad Vornic, a precizat pentru IPN că statueta este fragmentară, a fost…
-
28 Iunie 2023 15:13
Un profesor din Rusia a fost condamnat pentru susținerea terorismului după ce a făcut o glumă despre Putin
Un profesor de istorie din Rusia a fost condamnat la cinci ani și șase luni de închisoare pentru susținerea terorismului după ce a făcut o glumă pe seama lui Vladimir Putin spunând că explozia…
-
12 Mai 2023 18:21
Dumitru Crudu, scriitor apreciat pe ambele maluri ale Prutului, va lansa noua sa carte la târgul de carte „Gaudeamus”, la București, care va avea loc între 7 – 11 decembrie
„Ora cinci și șapte minute” – cartea proaspăt tipărită la Humanitas va intriga cititorul la prima vedere cu o copertă sugestivă subiectului narațiunii: o carte despre război, despre oamenii…
-
04 Decembrie 2022 13:11
Conferința științifică internațională „Latinitate, Romanitate, Românitate” a ajuns la cea de-a VI-a ediție
Cercetători din domeniul istoriei și culturii din Republica Moldova și România s-au reunit la USM, în cadrul celei de-a VI-a ediții a Conferinței științifice „Latinitate, Romanitate, Românitate”.
-
04 Noiembrie 2022 18:25
FOTO. Pisanii moldovenești din vremea lui Ștefan cel Mare, păstrate în Muzeul de istorie din Herson, riscă să fie evacuate în Rusia
Profesorul de istorie și arheologul ucrainean Andrei Krasnojon, rector al Universității pedagogice „Ușinskii” din Odesa, se îngrijorează de soarta pisaniilor moldovenești ale lui Ștefan cel…
-
03 Noiembrie 2022 17:01
Aproape o treime dintre deputații din actualul Parlament sunt pedagogi sau au studii în domeniu
31 de deputați din Parlamentul de legislatura a XI-a au studii pedagogice sau experiență didactică.
-
05 Octombrie 2022 15:46